Boloňská omáčka
Boloňská omáčka (DR, DVDR, 1.série - 11.díl)
45 ml extra panenského olivového oleje
30 ml nesoleného másla
1 nadrobno nasekaná cibule
2 najemno nasekané celerové natě
2 nadrobno nasekané mrkve
větvička čerstvého rozmarýnu
200 g mletého vepřového
200 g mletého hovězího
240 ml bílého vína
470 ml rajčatové omáčky (viz recept na Salsu za 5 minut)
2 rozdrcené sušené chilli papričky
5 natrhaných lístků bazalky
sůl na ochucení
Postup přípravy:
v rozehřátém hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem, přidejte mrkve, cibule, celer a chilli papričky. Vařte ingredience na středním ohni až změknou. Přidejte větvičku rozmarýnu.
přidejte mleté hovězí a vepřové a vařte do zlatohněda. Vyndejte větvičku rozmarýnu a přidejte bílé víno. Nechte zredukovat.
přidejte ´Salsu za 5 minut´ nebo rajčatové pyré a hodinu pozvolna vařte na nízkém plameni
před podáváním přidejte lístky bazalky a osolte podle chuti. Ihned podávejte.
Výsledek: pro 4 osoby