Pesto
Pesto (DR, DVDR, 1.série - 11.díl)
2 stroužky česneku
240 ml extra panenského olivového oleje
960 ml omytých a důkladně osušených lístků bazalky
120 ml pražených piniových oříšků
240 ml čerstvě strouhaného parmezánu
7 ml hrubé mořské soli
Postup přípravy:
dejte česnek, lístky bazalky, sůl a piniové oříšky do kuchyňského robota (nebo použijte tlouček a hmoždíř, pokud jste puntičkáři. Při mixování přidávejte tenkým proudem olivový olej.
až máte rovnoměrnou konzistenci, přidejte čerstvě strouhaný parmezán do robota a mixujte dalších několik sekund
pesto může být podáváno hned nebo může být uchováváno v ledničce nebo mrazničce. K uchování omáčky v zavařovací sklenici, dolijte navrch vrstvu olivového oleje.
Výsledek: pro 4 osoby
Pesto genovese (DR, DVDR, 4.série - 2.díl)
hrst umytých a osušených čerstvých lístků bazalky
2 rozdrcené stroužky česneku
125 ml drcených piniových oříšků
125 ml čerstvě strouhaného parmezánu
sůl podle chuti
250 ml extra panenského olivového oleje
Postup přípravy:
dejte bazalku, česnek a piniové oříšky na prkénko. Kolíbkou nadrobno nasekejte a dejte do zavařovací sklenice.
přidejte parmezán, sůl a polovinu olivového oleje a všechno dobře promíchejte. Dolijte zbývajícím olivovým olejem.
pesto můžete podávat čerstvé nebo ho uchovávat v ledničce nebo mrazničce
Výsledek: 500-gramová sklenice
Pesto amalfitana (DR, DVDR, 2.série - 9.díl, 4.série - 2.díl)
2 stroužky česneku
240 ml extra panenského olivového oleje
trs umyté a osušené italské petržele
120 ml vlašských ořechů
240 ml čerstvě strouhaného parmezánu
7 ml hrubé mořské soli
Postup přípravy:
dejte česnek, petržel, sůl a vlašské ořechy do kuchyňského robota
v průběhu mixování přidávejte tenkým proudem olivový olej
až máte rovnoměrnou konzistenci, přidejte čerstvě strouhaný parmezán do robota a mixujte dalších několik sekund
pesto můžete podávat čerstvé nebo ho uchovávat v ledničce nebo mrazničce
pro uchování pesta v zavařovací sklenici dolijte vrch sklenice vrstvou olivového oleje
Výsledek: pro 6 - 8 osob
Petrželovo-citronové pesto (DR, DVDR, 4.série - 2.díl)
2 trsy (hrsti) petržele, umyté a důkladně osušené
2 citrony
sůl a černý pepř podle chuti
125 ml čerstvě strouhaného parmezánu
250 ml extra panenského olivového oleje
Postup přípravy:
dejte petržel na prkénko a kolíbkou najemno nasekejte
dejte do zavařovací sklenice a přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Dále přidejte sůl a černý pepř, parmezán a olivový olej. Dobře promíchejte.
pesto můžete hned servírovat, nebo ho můžete uchovávat v ledničce či mrazáku
Výsledek: 500-gramová sklenice