Gnudi s dýní
125 ml extra panenského olivového oleje
500 g máselné dýně, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostky
sůl a pepř podle chuti
500 g čerstvého sýru ricotta
290 ml parmezánu najemno nastrouhaného + něco navíc na posypání
125 ml mouky
1 vejce
Postup přípravy:
- rozehřejte v pánvi polovinu extra panenského olivového oleje. Přidejte máslovou dýni, sůl a pepř, a dělejte až dýňovou směs změkne. Přemístěte dýni do misky. Rozmačkejte vidličkou až je z dýně hladká směs. Nechte vychladnout.
- přidejte sýr ricotta, 4/5 parmezánu, mouku a vejce. Důkladně promíchejte až je ze směsi měkké těsto. Možná bude potřeba přidat trochu mouky navíc, pokud bude směs příliš vlhká.
- rukama udloubněte tolik směsi, abyste ho vyváleli do velikosti golfového míčku. Opakujte, dokud směs nespotřebujete.
- dejte gnudi kuličky do hrnce s vroucí osolenou vodou zhruba na minutu, nebo až vyplavou na povrch. Okapejte a dejte na talíř.
- pokropte zbylým extra panenským olivovým olejem a posypte parmezánem.
Výsledek: 6 porcí