Taralli
1 kg polohrubé (příp. hladké) mouky
250 ml extra panenského olivového oleje
"šplíchanec" červeného vína
250 ml vlažné vody, nebo tolik kolik je potřeba
Postup přípravy:
- předehřejte troubu na 200°C
- dejte mouku na pracovní desku. Uprostřed hromádky udělejte studánku a do ní nalijte olivový olej, víno a vodu. Spojte dohromady a hněťte, dokud ze směsi není hladké těsto. Pokud je třeba, přidejte trošku vody navíc a pokračujte v hnětení.
- ukrojte malou část těsta a vyválejte do válečku tlustého něco přes 1 cm (0,5 palce = 1,27 cm). Nakrájejte váleček na asi 12 cm (5 palců = 12,7 cm) dlouhé kousky. Potom vytvarujte kroužek spojením a přimáčknutím obou konců dohromady. Opakujte postup, dokud nevyužijete celé těsto.
- dejte taralli do hrnce vroucí vody asi na minutu nebo dokud neplavou na hladině. Míchejte, aby se neslepily dohromady. Vyndejte taralli z vody drážkovanou lžící a utěrkou osušte všechen zbytek vody.
- vyložte plech pergamenovým papírem a pečte zhruba 10 minut nebo až jsou dozlatova. Pak taralli otočte, aby se upekly i z druhé strany. Podávejte s vínem.
Výsledek: několik tuctů